Architect Pierre Cuypers aan zijn werktafel

2021 wordt hét Cuypersjaar voor Roermond

De stad eert architect Pierre Cuypers

De stad Roermond staat in 2021 in het teken van architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Op 3 maart 2021 is het 100 jaar geleden dat de in Roermond geboren en getogen Cuypers overleed. Ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders, waaronder grote namen uit de kunstwereld, wetenschap en kerkelijke autoriteiten reisden destijds naar Limburg om de bekende architect te begeleiden naar zijn graf op het Oude Kerkhof in Roermond.

Cuypersjaar

In het Cuypersjaar zal ‘multi-talent’ Cuypers op diverse manieren belicht worden. Er worden diverse exposities georganiseerd (onder andere in het Cuypershuis, Historiehuis, Streekmuseum Stevensweert en Limburgs Museum in Venlo),  maar ook concerten, wandelingen en arrangementen. In december zijn 6 voorstellingen van Muziektheater Cuypers te zien.

Wie was Pierre Cuypers?

Petrus Josephus Hubertus Cuypers wordt op 16 mei 1827 geboren in Roermond als negende en jongste kind van Joannes Hubertus Cuypers en Maria Joanna Bex. Hij groeit op in zijn geboortestad en gaat naar het Stedelijk College. Op 17-jarige leeftijd vertrekt hij naar Antwerpen om aan de Kunstacademie architectuur te studeren. Cuypers is een goede leerling. In 1849 slaagt hij en behaalt de Prix d'Excellence, daarna keert hij terug naar Roermond waar hij zijn eerste grote opdracht krijgt: de restauratie van de Munsterkerk. Hij wordt benoemd als stadsarchitect.

Tijdens zijn studietijd in Antwerpen ontmoet Pierre Cuypers zijn eerste echtgenote, de Antwerpse Rosalia Vandevin. Ze trouwen in 1850 en krijgen twee dochters. Rosalia overlijdt aan tuberculose, net als hun tweede dochter. In 1859 hertrouwt Cuypers met Antoinette Alberdingk Thijm. Met Antoinette (koosnaam Nenny) krijgt hij twee zonen en drie dochters. Zijn zoon Jos en later kleinzoon Pierre jr. treden als architect in de voetsporen van hun (groot)vader. Pierre Cuypers overlijdt op de hoge leeftijd van 93 jaar in zijn geliefde Roermond.

Op diverse plaatsen in de Roermondse binnenstad is de invloed van Cuypers nog steeds terug te zien. Een overzicht van zijn nalatenschap vindt u hier.

Architect Pierre Cuypers, Roermondenaar én Limburger

Pierre Cuypers is vooral bekend als dé architect van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en Kasteel de Haar. Vanuit zijn woonhuis en ateliers in Roermond werkte hij gestaag aan zijn indrukwekkende carrière. Tegenwoordig is in het gebouw het museum Cuypershuis gevestigd.

Niet alleen in de stad zelf, ook in de regio heeft Cuypers zijn stempel gedrukt als architect en ontwerper. Een overzicht van alle landelijke activiteiten rondom het Cuypersjaar 2021 komt te staan op de website van Stichting Cuyperiana.

Cuypershuis Roermond
Pierre Cuypersstraat 1