Overslaan en naar de inhoud gaan
Hive, Untitled 1 by Andrea Grützner, 2017 (detail). Winnaar ING Talent Award 2017
Hive, Untitled 1 by Andrea Grützner, 2017 (detail). Winnaar ING Talent Award 2017

Kunsthal Rotterdam | ING Talent Award

Resilience, a personal story

Met trots presenteren Kunsthal Rotterdam en hoofdsponsor ING de finalisten van de ING Talent Award 2021. De vijf fotografen die zijn doorgedrongen tot de finale van deze achtste editie zijn Alina Frieske (1994, Duitsland), Camilla Ferrari (1992, Italië), Esther Hovers (1991, Nederland), Etienne Courtois (1969, België) en Ire Lenes (1981, Spanje). De finalisten worden begeleid door de beroemde Amerikaanse fotograaf Alec Soth en zijn voorgedragen door experts verbonden aan Futures, het fotografieplatform voor aanstormend Europees fotografietalent.

De talenten doorlopen drie maanden een intensief coaching traject en creëren in deze periode nieuw werk voor de ING Collectie. Hierin geven ze uiting aan het thema Resilience, a personal story, een onderwerp dat goed past in deze uitdagende tijd die van iedereen een extra dosis veerkracht vraagt.

De winnaar van de ING Talent Award 2021 wordt gekozen door een internationale jury, onder wie Alessia Glaviano (senior photo editor van Vogue Italia, L’Uomo Vogue), schrijver, kunstcriticus en curator Hans den Hartog Jager, Sanne ten Brink (hoofdconservator ING Collectie) en de Amerikaanse beeldend kunstenaar en schrijver Roni Horn. De winnaar van de vakjuryprijs ontvangt € 10.000, de winnaar van de publieksprijs wordt uitgenodigd nieuw werk te maken voor de ING Collectie.

Sanne ten Brink, hoofdconservator ING Collectie: ”Ik ben heel benieuwd hoe de finalisten het thema ‘Resilience, a personal story’ zullen interpreteren. Wat is hun persoonlijke verhaal? Dit kan iets intiems, dicht bij huis zijn, hoe blijf je trouw aan jezelf ondanks alle obstakels in deze tijd? Of gerelateerd aan meer universele uitdagingen waarmee we allemaal worden geconfronteerd, zoals klimaatverandering of de polarisatie van de samenleving als geheel”.

Image
Hive, Untitled 1 by Andrea Grützner, 2017. Winnaar ING Talent Award 2017
Hive, Untitled 1 by Andrea Grützner, 2017. Winnaar ING Talent Award 2017

Shehera Grot, curator Kunsthal: “De Kunsthal heeft talentontwikkeling, met programma’s als Kunsthal Light en de All you can Art Summerschool, hoog in het vaandel staan. Een podium bieden aan en begeleiding van de fotografen van de ING Talent Award sluit hier perfect bij aan.”

Internationaal podium

De ING Talent Award wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en vindt voor het eerst plaats in Kunsthal Rotterdam. Ieder jaar nemen vijf finalisten deel aan het talentenprogramma dat opkomende kunstenaars uitdaagt om de grenzen van de hedendaagse fotografie te verkennen en een volgende carrièrestap te maken. In het kader van dit programma ontvangen ze begeleiding van specialisten en krijgen zij de kans kennis uit te wisselen met fotografieprofessionals en hun netwerk te vergroten.

Uitzonderlijk Europees fotografietalent krijgt door de award een internationaal podium. Hiermee wil ING creativiteit en kunst voor een groot publiek toegankelijk maken en tegelijkertijd een boost geven aan het hedendaagse kunstklimaat. Inmiddels heeft ING met de Talent Award vijfendertig internationale jonge fotografen op weg geholpen met hun carrière.

Over Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam is een van de toonaangevende culturele instellingen in Nederland, gelegen in het Museumpark in Rotterdam. Ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas in 1992, biedt de Kunsthal zeven verschillende tentoonstellingsruimtes. Jaarlijks presenteert de Kunsthal een gevarieerd programma van circa 23 tentoonstellingen.

Omdat er altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen. Cultuur voor een breed publiek, van moderne meesters en hedendaagse kunst tot vergeten culturen, fotografie, mode en design. Bij de tentoonstellingen wordt een uitgebreid activiteitenprogramma Kunsthal LIVE georganiseerd.

Het werk van de finalisten is tot en met 19 september te zien in de Kunsthal. Kijk voor meer informatie over de ING Talent Award en de finalisten 2021 en voor updates over de tentoonstelling op ING Talent Award - Kunsthal.

Kunsthal Rotterdam
Museumpark
Westzeedijk 341
Rotterdam
kunsthal.nl