Carmen en Monique. Photo: Ernst Coppejans

Twintig persoonlijke portretten en verhalen

Legale Liefde – 20 jaar trouwen voor iedereen

Burgemeester Femke Halsema opende de reizende buitenexpositie Legale Liefde – 20 jaar trouwen voor iedereen in de Stopera. De expositie maakt trouwen voor iedereen op een laagdrempelige manier bespreekbaar in brede lagen van de bevolking en levert zo een bijdrage dit onderwerp uit de taboesfeer te halen.

Pal na middernacht, op 1 april 2001, werden in Amsterdam de eerste huwelijken gesloten tussen partners van gelijk geslacht. De gemeente Amsterdam viert het 20-jarig jubileum hiervan met deze foto-expositie. We mogen namelijk trots zijn op deze mijlpaal. Tegelijk erkent de gemeente dat er in 2021 nog steeds hindernissen, problemen en bedreigingen zijn waar lhbtqia+ personen mee te maken hebben.

Vincent en Marvin. Photo: Ernst Coppejans

Met de expositie Legale Liefde blikt de Gemeente Amsterdam terug op 20 jaar trouwen voor iedereen en wordt ook gekeken wat nog moet gebeuren om gelijkheid voor lhbtqia+ personen te realiseren.

Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans en Mirjam Bekker-Stoop van stichting Open mind maakten 20 persoonlijke duo-portretten van stellen die in de afgelopen 20 jaar getrouwd zijn sinds het huwelijk is opengesteld voor iedereen. Zij vonden daarvoor 20 prachtige echtparen die zichtbaar symbool wilden staan voor:

- De jubileumviering van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor iedereen;
- Het delen van ervaringen van een diverse groep geportretteerde gehuwde lhbtqia+ personen   omtrent het huwelijk met een grote en brede doelgroep;
- Het terugkijken op de afgelopen 20 jaar met een blik gericht op de toekomst;
- Het agenderen van huidige problemen die zich voordoen bij de acceptatie van lhbtqia+ personen;
- Het aanjagen van het gesprek over de huidige stand van zaken omtrent acceptatie en inclusiviteit;
- Het bevorderen van sociale acceptatie en gelijke rechten van lhbtqia+ personen.

Bette, Anna en Ted. Photo: Ernst Coppejans

Legale Liefde – 20 jaar trouwen voor iedereen is tot 23 april 2021 te bezichtigen bij de Stopera in Amsterdam Centrum. Daarna verhuist de expositie iedere drie weken naar een ander stadsdeel in Amsterdam.

De voorlopige planning daarvan is:
23-04 / 14-05 Amstelpark - Amsterdam Zuid
14-05 / 04-06 Mercatorplein - Amsterdam West
04-06 / 25-06 Bijlmerplein - Amsterdam Zuid-Oost
25-06 / 16-07 Oranje Vrijstaatkade - Amsterdam Oost
16-07 / 06-08 Osdorpplein - Amsterdam Nieuw-West
06-08 / 27-08 IJpromenade - Amsterdam Noord

Vanzelfsprekend worden bij deze expositie de geldende COVID-19 maatregelen gerespecteerd die door het RIVM zijn opgesteld voor publieke bijeenkomsten en ontmoetingen tussen mensen.

Stopera
Nationale Opera & Ballet
Amstel 3
Amsterdam

De actuele planning en locaties vind je op de website van de stichting Open mind.