Allard Kaai - Trots op de zorg - 2020

Stedelijk Museum Alkmaar

Online thuismuseum

Stedelijk Museum Alkmaar brengt de kunst thuis. Via de website deelt het museum audiowandelingen langs virtuele tentoonstellingen, filmpjes van medewerkers achter de schermen, educatieve opdrachten, lessen voor het onderwijs en links naar creatieve kunst op sociale media. Een fotodagboek van fotograaf Allard Kaai neemt de kijker telkens in vijf beelden mee in quarantainetijd.

Dwaal virtueel door de tentoonstellingen met de audiotours.

Geniet na van de Collectie Paul Rijkens en luister naar schilder en verzamelaar Henk Helmantel die bij een aantal door hem gekozen werken uit de expositie wat vertelt.

Loop met je oren door de succesvolle tentoonstelling De Toorop Dynastie en laat je meenemen door het intrigerende familieverhaal van Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout.

De tentoonstelling 75 jaar vrijheid, verhalen om nooit te vergeten gemist? Luister naar de verhalen bij de objecten.

Harm Goslink Kuiper maakte voor de tentoonstelling Vleiend Penseel, over de Alkmaarse meesterschilder Caesar van Everdingen, in 2016 een geestige en meeslepende audiotour. Een beeldend liedjesalbum voor voor alle leeftijden!

De vlogs van de medewerkers van het museum nemen je mee achter de schermen. Geniet mee van de verhalen over het lievelingsschilderij van de conservator tot de toekomstplannen van de directeur.

Fotodagboek | in quarantaine

Dagelijks legt fotograaf Allard Kaai in zijn fotodagboek de gevolgen van de coronaquarantaine in Alkmaar en omgeving vast. Huiselijke beelden worden afgewisseld met stillevens van de stad, van winkelgevels en lege pleinen.

Eenrichtingsverkeer - Allard Kaai - 2020

Tevens is de collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar online te bekijken.

Stedelijk Museum Alkmaar is één van de oudste musea van Nederland en verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Het museum presenteert een fraaie collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis. Liefhebbers van de Bergense School stroming kunnen hun hart ophalen in het museum. In de vaste tentoonstelling komen de oeuvres van kunstenaars als Else Berg, Mommie Schwarz, Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot en Piet en Matthieu Wiegman ruim aan bod. In de Gouden Eeuw van Alkmaar zijn onder meer schilderijen te zien van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Gerard van Honthorst, Pieter Jansz Saenredam en Jan de Baen. Uitzonderlijk is de grote collectie van Caesar van Everdingen.

Stedelijk Museum Alkmaar
Canadaplein 1