Overslaan en naar de inhoud gaan
Elton John - Collection of the Bata Shoe Museum, Toronto, Canada. Image © 2022 Bata Shoe Museum.
Elton John - Collection of the Bata Shoe Museum, Toronto, Canada. Image © 2022 Bata Shoe Museum.

Schoenenkwartier Waalwijk

Put On Your Red Shoes: Idol - Icon - Influencer

In Waalwijk vindt op 28 juni 2022 de publieksopening plaats van het Schoenenkwartier - een dynamisch platform voor makers, leer- en schoenenbranche en bezoekers. In dit gloednieuwe Schoenenkwartier, in de westvleugel van het monumentale Krophollercomplex, komt ambacht, innovatie en creativiteit samen. Bouw- en renovatiewerkzaamheden hebben de voltooiing dan wel aanzienlijk vertraagd, het enthousiasme en de verwachtingen hebben ze niet kunnen temperen. Het Schoenenkwartier lanceert een verrassend museaal concept. Onderwerp is de ontwikkeling, het gebruik en de impact van schoenen en leer in heden, verleden en toekomst.

Naast drie vaste tentoonstellingen omvat de nieuwe organisatie een viertal Maaklabs, een Kenniscentrum met materialenbank, archief en uitgebreide bibliotheek en een algemene educatieve ruimte. Ook is er halfjaarlijks een tijdelijke expositie met wisselende thema's. Om de opening extra luister bij te zetten start het tentoonstellingsprogramma met een feestelijk thema: de invloed van muziek op schoeisel, gezien in het licht van de muziekcultuur van 1950 tot heden. De titel: Put On Your Red Shoes.

Image
Jan Taminiau, Irradiance, 2011, Beyoncé, bruikleen Jan Taminiau. © Schoenenkwartier
Jan Taminiau, Irradiance, 2011, Beyoncé, bruikleen Jan Taminiau. © Schoenenkwartier

Put On Your Red Shoes: Idol - Icon - Influencer

Put On Your Red Shoes is een feest van herkenning en verrassing voor jong en oud. Een hele wereld schuift voorbij, van ABBA, the Sex Pistols, Elton John en Elvis, tot aan influencers als Lady Gaga, Beyoncé en Katy Perry, via muziekstromingen als Hiphop, gabbercultuur en festivalacts. Wat binnenkomt is de samenhang tussen muziek, schoeisel en identiteit die maakt dat elke bezoeker, van muzikant tot fan, van fabrikant tot influencer, zich afvraagt: Is mijn muzikale voorkeur terug te zien in mijn schoenen? Wat lees ik af aan de schoenen van anderen? Welke invloed hebben marketing, reclame en social media op mijn smaak?

De tentoonstelling begint met de idolen van toen en nu: onbereikbare artiesten als David Bowie, Elvis Presley, Madonna, Freddy Mercury, Agnetha Fältskog en Björn Ulvaeus of Lady Gaga wier extravagante kleding en opvallende levensstijl op brede schaal navolging vinden. Het tweede deel zoomt in op alledaags schoeisel van merken als Dr. Martens, Timberland en de Wallabees van Clarks, die dankzij muzikanten tot iconische brands zijn uitgegroeid. In het laatste deel kun je zien hoe popsterren waaronder Jennifer Lopez, Katy Perry en Stromae zich profileren als influencers. Door hun eigen label te lanceren spelen zij handig in op de behoefte van hun fans zich hetzelfde te kleden als hun idool. Verrassend in dit geheel is de connectie tussen grote internationale sterren en Nederlandse makers of ontwerpers.

Image
Lace Up Combat Bootie - JLO Jennifer Lopez, 2020 ©Schoenenkwartier
Lace Up Combat Bootie - JLO Jennifer Lopez, 2020 ©Schoenenkwartier

Activiteiten en Workshops

Zo lang de tentoonstelling loopt, staat muziek in het Schoenenkwartier centraal, ook in het Auditorium, het Gastlab en het Atrium waar workshops plaatsvinden. 

In de Maaklabs, complete werkplaatsen waar alles draait om vakkennis en vakkundige begeleiding, vallen de vier functies van het Schoenenkwartier samen. Zij fungeren als podium, werkplaats, studiecentrum en laboratorium ineen. De Maaklabs zijn bestemd voor bezoekers, professionals en semiprofessionals waaronder ontwerpers, studenten en ondernemers. Voor het publiek zijn er, naast de mogelijkheid het creatieve proces mee te beleven en uitleg te krijgen, ook regelmatig inspirerende workshops.

Professionals en studenten van vakopleidingen en kunstacademies houden zich ter plekke bezig met het creëren van uitzonderlijke projecten op maat. Ter gelegenheid van de opening op 28 juni tonen de Maaklabs een nieuwe optimistische visie op de schoen en de schoenproductie van de toekomst aan de hand van presentaties van Niklas Alenius (Finland), Ruben Warnshuis (Nederland), Tidhar Zagagi (Israël), en Jinman Jeong (Korea). Eyecatchers zijn de virtuele schoenen van Alenius, de low-tech werkplaats van Warnshuis, waar je zelf in vier stappen een schoen van touw kunt weven, de betaalbare en ergonomische toepassing van PU-schuim, van Zagagi en de industriële productietechnieken en 3D-modelleringssoftware van Jeong.

Image
The Pierra, Katy Perry Collections, 2018 ©Schoenenkwartier
The Pierra, Katy Perry Collections, 2018 ©Schoenenkwartier

Ook gaan drie toonaangevende Nederlandse ontwerpers, het duo PetersonStoop, Suzanne Oude Hengel en het duo Naomi Hille en Anousjka Röben van startend label SKUA, de Maaklabs benutten om er de vele mogelijkheden van uit te proberen. Zij doen dit in de eerste maanden na de opening op een vaste dag in de week, ieder gedurende vier weken. Het bezoekende publiek is toeschouwer.

Programma 2022-2025

Het Schoenenkwartier heeft voor de komende jaren een variabel, toegankelijk en informatief programma samengesteld. Afwisselend ligt het accent op leer en schoenen, op andere toepassingen van leer of op nieuwe technologie. Uitgangspunt zijn de eigen collectie, het ambacht en de eigen specialismen van het Schoenenkwartier.

De tentoonstelling Put On Your Red Shoes: Idol - Icon - Influencer is te zien vanaf de opening op 28 juni 2022 tot en met 5 februari 2023.

Schoenenkwartier | Raadhuisplein 1 | Waalwijk | schoenenkwartier.nl