Charlotte Dematons - Alfabet (detail)

Anton Pieck Museum

Alfabet van Charlotte Dematons

In de expositie Alfabet in het Anton Pieck Museum zijn de originele illustraties van kinderboekenillustratrice Charlotte Dematons te zien. Charlotte Dematons heeft net als Anton Pieck in totaal meer dan 350 boeken geïllustreerd. Beiden maakten ze ook illustraties voor de Sprookjes van Grimm. Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in de prachtige en ook verrassende illustraties. Iedere tekening is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.

Alfabet

B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt. T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.

Charlotte Dematons. Foto: Bas Blankevoort

Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat! Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?

Charlotte gaat niet over een nacht ijs, aan Alfabet heeft ze 3 jaar gewerkt. En elke letter uit het alfabet is vertegenwoordigd. Zo ook de ‘S’. Charlotte: ‘Stekelstaartsnip. Een dier met drie keer de letter S. Jottem, denk ik dan, die is van mij. Mijn man kon me vaak in een andere kamer horen grinniken.’

Charlotte Dematons - Alfabet

De klassieke meesters zijn nog altijd een grote inspiratiebron voor haar, net zoals ze dat voor Anton Pieck altijd geweest zijn. Charlotte Dematons: ‘Zonder de klassieke meesters was ik nergens, ik leer nog elke dag van hen. Namaken, kijken of het lukt. Dat is niet jatten, dat is leren.’

Stille Wateren, diepe gronden

Toen Anton Pieck drie jaar was, vond zijn moeder hem eens huilend voor het raam. Vragende, wat hem scheelde, was het snikkende antwoord: “Ik kan de regen niet tekenen!”. Deze vroegste anekdote over Anton suggereert al iets van zijn belangstelling voor tekenen naar de natuur, een belangstelling die zijn leven lang is blijven bestaan.

In de eerste plaats tekende hij vooral landschappen, met name duinen, wilgen, bremtakken, dotterbloemen. Anton vond zijn natuurmotieven al tijdens zijn kinderjaren in de omgeving van Den Helder, waar hij urenlang door de duinen zwierf. In Artis tekende hij vele dieren. Sommige werken bleven onuitgewerkt, andere werden thuis verder uitgewerkt in één van zijn vele disciplines. Natuurlijke landschappen gingen later over in meer stedelijke landschappen. In iedere stad of elk dorp wist hij de nostalgische sfeer treffend te vatten.

Anton Pieck: “Ik heb de wereld altijd door een mooi gekleurd glas getekend”

Boekillustratie 1001 Nacht

In de tentoonstelling Stille wateren, diepe gronden wordt getoond hoe Anton Pieck het landschap om hem heen zag en maak je kennis met de man achter de kunst. Immers, stille wateren hebben diepe gronden.

Anton Pieck

Anton Pieck is vooral bekend als ontwerper van het sprookjesbos van de Efteling, bekend van kalenderplaten en van boekillustraties. Dat Anton Pieck naast het illustratieve ambacht ook vele grafische technieken beheerste en zich heeft ontwikkeld tot een begaafd en productief veelzijdig kunstenaar is bij het publiek minder bekend. Het Anton Pieck Museum wil tonen wie Anton Pieck was en waarom zijn werk behoort tot het Nederlands kunsthistorisch erfgoed.

Vaste expositie: In het atelier van Anton Pieck

In de originele werkhoek van Anton Pieck lijkt het even of de kunstenaar elk moment weer op zijn middeleeuwse stoel kan aanschuiven, om aan de tafel uit zijn ouderlijk huis aan het werk te gaan. Zijn boekenkast, zijn tekenmateriaal en allerhande attributen en snuisterijen waarmee hij zich graag omringd zag, liggen op tafel klaar om gebruikt te worden. Struin langs de vele bekende illustraties in de zo herkenbare ‘Anton Pieck-stijl’ en bewonder de verzameling olieverven, kalenderplaten, grafische kunstwerken, kwartierschetsen en reistekeningen.

Op de benedenverdieping vind je de originele etspers van Anton Pieck. Tientallen jaren drukte Pieck zijn etsen, gravures en droge naalden af op deze imposante pers. Een zwaar karwei dat hij altijd in zijn eentje uitvoerde. Zelf ervaren hoe Anton Pieck met zijn pers werkte? Tijdens de workshops Etsen wordt de etspers nog steeds in gebruik genomen.

De tentoonstelling Alfabet van Charlotte Dematons en Roodkapje zijn te zien tot 16 januari 2022. De tentoonstelling Stille wateren, diepe gronden is te zien tot 15 januari 2023.

Anton Pieck Museum
Noordwal 31