Overslaan en naar de inhoud gaan
Andreas Schlegel and Hazel Lim-Schlegel, The Oort Cloud and the Blue Mountain  Foto: The National Gallery Singapore
Andreas Schlegel and Hazel Lim-Schlegel, The Oort Cloud and the Blue Mountain Foto: The National Gallery Singapore

Groninger Museum

Grote internationale kinderbiënnale in 2021

Het Groninger Museum organiseert als eerste museum in Nederland een kinderbiënnale: een grote interactieve kunsttentoonstelling voor en door kinderen. Bijzonder is dat kinderen actief betrokken worden bij alles wat bij een museale tentoonstelling komt kijken. De deelnemende kunstenaars zijn van hoog niveau.

Kinderen aan de slag met Kinderbiënnale

30 Kinderen uit de provincie Groningen starten als ambassadeur van de Kinderbiënnale. Iedereen kan het traject van de kinderen volgen op kinderbiennalegroningen.nl en Instagram. In deze video stellen de kinderen zichzelf voor.

De kinderen mogen in aanloop naar de tentoonstelling onder andere meewerken aan het schrijven van informatiebordjes bij de kunstwerken, meedenken met de marketing, en helpen bij het selecteren van merchandise voor de museumwinkel. Ze kijken mee bij de technische opbouw van de tentoonstelling, bepalen samen de inrichting en leren hoe je een rondleider kunt worden. En misschien wel het allermooiste: de kinderambassadeurs gaan op atelierbezoek bij de deelnemende kunstenaars en werken (waar mogelijk) mee aan de totstandkoming van de kunstwerken.

Image
Eko Nugroho, Kenangan Kunang-Kunang  Foto: The National Gallery Singapore
Eko Nugroho, Kenangan Kunang-Kunang Foto: The National Gallery Singapore

Een belangrijk onderdeel van de beleving en het meedoen als ambassadeur is het zelf vastleggen van eigen ervaringen. Op de speciale website van de kinderbiënnale delen de kinderen hun zelfgemaakte content over de biennale met de rest van de wereld. Ook op Instagram zijn ze vanaf nu te volgen via @kinderbiennalegm. Door deze vernieuwende educatieve aanpak probeert het Groninger Museum ervaringen mee te geven aan een jonge doelgroep en leert het museum ook van de kinderen.

Elk kunstwerk dat te zien is tijdens de Kinderbiënnale daagt uit tot interactie, participatie en creatie. Door te doen, ontdekken, maken en verwonderen worden bezoekers op een afwisselende manier geactiveerd. Dat kan bijvoorbeeld door zelf mee te ‘bouwen’ aan een continu veranderend werk, zelf bij te dragen aan een digitale presentatie of fysiek te bewegen in een installatie.

De Kinderbiënnale komt tot stand in samenwerking met basisscholen, regionale partners en The National Gallery in Singapore.

De tentoonstelling is tot en met 9 januari 2022 te zien in het Groninger Museum.

Groninger Museum
Museumeiland 1
Groningen
kinderbiennalegroningen.nl