Takelen baggermolen 'Vooruit'

Het Nederlands Stoommachinemuseum

Baggermolen ‘Vooruit’ Virtueel van buiten en van binnen

Het Nederlands Stoommachinemuseum berichtte in het afgelopen jaar geregeld over de laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland. Deze baggermolen van de firma Krikke uit Heerenveen werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de Vooruit met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd.

Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de Vooruit niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. In 2009 was het zover: de ketel werd opgestookt en langzaam kwamen de emmers die op tal van locaties in Nederland bagger van de waterbodem hadden geschept, na 18 jaar weer knarsend in beweging. Sindsdien is op stoomdagen de baggermolen van buiten, van binnen én in beweging te bewonderen.

Op 4 juni 2020 werd de Vooruit voor een grondige restauratie van onder andere het onderwaterschip uit de museumhaven getild. Door coronamaatregelen werd dit niet het publieksevenement dat het NSM voor ogen had. Slechts een handjevol mensen kon het lichten van de baggermolen bijwonen.

Dit betekende niet ‘einde verhaal bezoek baggermolen’, maar het begin van een nieuw, virtueel hoofdstuk. Een corona-gerelateerde subsidie van de Samenwerkende Maritieme Fondsen stelde de vrijwilligers van de baggermolenploeg namelijk in staat om vier virtuele producten voor verschillende doelgroepen te ontwikkelen waarin de verworven kennis werd geborgd.

Drie virtuele presentaties van de baggermolen zijn te vinden op de webpagina NSM Virtueel. Naast de 360° video en de virtuele tour is er voor kinderen een tour met opdrachten gemaakt.

Met dank aan de Samenwerkende Maritieme Fondsen, Omni VR en álle vrijwilligers en medewerkers van het NSM en bedrijven die zich in het verleden voor de Vooruit hebben ingezet, presenteert het NSM met trots de Vooruit virtueel. Maar niets is leuker dan het museum in het echt te bezoeken en de machines met eigen ogen in werking te zien! Vanaf 9 juni is het zover. Musea mogen de deuren weer openen, u bent van harte welkom.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4