Tekenatelier de Wieger. Foto: Gemma Rakels

Tekencursus in Kinderatelier de Wieger een groot succes

Museum de Wieger biedt kinderen een plek waar zij zich creatief kunnen uiten

De afgelopen veertien weken waren twee groepen van gemiddeld 15 kinderen op woensdagmiddag in het Groot Atelier of de museumtuin van museum de Wieger te vinden met hun tekenmaterialen. In het voorjaar van 2021 gaat een vervolgcursus van start, daarnaast zal wellicht een nieuwe basiscursus tekenen gestart worden. Een mooi initiatief om kinderen een plek te bieden zich creatief te uiten.

Kinderatelier de Wieger. Foto Gemma Rakels

De Wieger en Leef Deurne!

Eind 2019 sloegen Leef Deurne! en museum de Wieger de handen ineen om tekenlessen voor kinderen te organiseren. In het Kinderatelier wilden zij kinderen een plek bieden om zich creatief te uiten. De timing was perfect! Vanaf het moment dat de inschrijving open stond, volgden er een groot aantal aanmeldingen. Een bevestiging dus dat er veel behoefte is aan creatieve lessen voor kinderen. Tekenleraar Pim Luijckx en illustrator Imke Meeusen brachten de kinderen in veertien lessen de basisbeginselen van tekenen bij. In februari ging de eerste basiscursus van start. Iedereen kreeg een eigen tekenpakket met verschillende materialen.

Leren kijken

In de cursus leerden de kinderen vooral dat heel goed kijken belangrijk is bij het maken van een tekening; dat is de basis. Zo keken ze kritisch naar stilstaande voorwerpen zoals vogelhuisjes, propjes papier en wc-rollen. Ter afwisseling bracht een valkenier een bezoek aan de Wieger, om te laten zien hoe anders het is om iets na te tekenen dat niet stil zit. Verder leerden de kinderen over licht en schaduw, diepte, verschillende materialen en hoe je deze materialen kunt gebruiken. Na afloop van de laatste les kreeg iedere leerling een diploma en één van de mooiste tekeningen ingelijst mee naar huis.

Tekenleraar Pim Luijckx. Foto Gemma Rakels

Een gedeelte van de kinderen stroomt door naar de vervolgcursus, die in het voorjaar van 2021 van start zal gaan. Daarnaast wordt er hard gewerkt om nieuwe tekenlessen te realiseren, zodat iedereen die graag tekenles wil volgen, terecht kan. Het museum streeft er naar het programma van het Kinderatelier steeds verder uit te breiden met workshops en cursussen. Meer informatie is te vinden op www.dewieger.nl/educatie.

Museum de Wieger
Oude Liesselseweg 29