Tentoonstelling Straatbeeld

Museum Speelklok Utrecht

Tentoonstelling Straatbeeld

Ontmoet tijdens de tentoonstelling Straatbeeld de orgelbeelden die uit hun rijdende theaters zijn gestapt en hún verhaal vertellen. Nooit eerder zijn er zoveel orgelbeelden op één plek samengebracht. Kleurrijke orgelbeelden spelen de hoofdrol; ze vertellen ieder hun verrassende, ontroerende of spannende verhaal. Ontmoet de historische figuren en sta oog in oog met enkele hedendaagse, levensechte houten beelden van de internationaal bekende houtsnijkunstenaar Peter Demetz.

De enorme verscheidenheid aan orgelbeelden nemen je mee naar hun wereld vol kleur en verhalen. Hofdansers uit de pruikentijd, spannend geklede ‘cheerleaders’, exotisch geklede heren, plattelandsnostalgie, uitgaansmode uit de jaren 30 en nog heel veel meer! Paradeer met deze bonte stoet orgelbeelden op de catwalk, dans met ze op de dansvloer en wandel samen, al muziek makend, door de straten van toen en nu.

Orgelbeelden zijn ambachtelijk en veelal kundig gemaakte producten van hún tijd die nog steeds veel aandacht trekken. Ze verwijzen naar vervlogen tijden, representeren een ideaalbeeld of de waan van de dag. Decennialang zwierven ze van orgel naar orgel, van straat naar straat. De straatmuziek en het straatbeeld zijn in de loop van de jaren veranderd. Maar, hoe is dat van invloed geweest op de orgelbeelden?

Peter Demetz - The next step (detail)

Peter Demetz

De mooiste orgelbeelden werden meer dan 100 jaar geleden gemaakt door de familie Demetz in het Italiaanse Ortiseï (in de Val Gardena). Daar wonen nog steeds kunstenaars die de houtsnijkunst van generatie op generatie doorgeven. Eén van die kunstenaars is Peter Demetz. Hij maakt geen orgelbeelden, maar onbeschilderde houten beelden. Hun houding is levensecht en gedetailleerd uitgewerkt. Waar de orgelbeelden van Peters voorgangers je aankijken en lijken te bewegen, staan de beelden van Peter stil, starend in de verte, schijnbaar in gepeins verzonken. Peter Demetz plaatst zijn beelden, net als de beelden op een orgel, in een theatrale setting. Ook de ambachtelijke perfectie is vergelijkbaar met die van de familie Demetz honderden jaren eerder.

De tentoonstelling Straatbeeld is t/m 9 mei 2021 te zien.

In Museum Speelklok stap je in de wondere wereld van de zelf spelende muziekinstrumenten en laat je verrassen door de vrolijke muziek! Al doende en al luisterend leer je meer over alle instrumenten: van het kleinste speeldoosje tot het grootste draaiorgel.

Museum Speelklok
Steenweg 6