The Rolling Stones Photo: The Rolling Stones Archive

Groninger Museum

The Rolling Stones – Unzipped

Het Groninger Museum heropent op vrijdag 20 november en trapt dan meteen af met The Rolling Stones – Unzipped. Het museum is dan alleen toegankelijk met een toegangskaart voor een bepaald tijdslot dat vooraf via de website is gereserveerd.

Over de tentoonstelling

The Rolling Stones – Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling ooit over de wereldberoemde rockband. Na Londen, de Verenigde Staten en Azië gaat de expositie in vernieuwde vorm door Europa touren, met de primeur voor Groningen. Aan de hand van ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de band, geeft de tentoonstelling een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Er zijn niet alleen instrumenten en stage designs te zien, maar ook zeldzame audiofragmenten en videomateriaal, persoonlijke dagboeken, iconische kostuums, postermateriaal, albumcovers en zelfs hun studio en het bescheiden verblijf in Edith Grove in Londen.

Als één ding duidelijk is als je naar ‘The Rolling Stones – Unzipped’ komt kijken is dat het bij The Stones om zoveel meer gaat dan alleen de muziek. Zo hebben kunstenaars, cineasten en modeontwerpers voor een groot deel bijgedragen aan het imago van The Stones. Maar, zo zeggen bijvoorbeeld modeontwerpers Anne Sui en Tommy Hilfiger; 'Ze lieten zich niet ontwerpen. Ze ontwierpen zichzelf. En de ingehuurde kunstenaars en vormgevers mochten het verder afmaken.'

De tong: het allerbeste banklogo ter wereld

Het wordt ook wel het allerbeste bandlogo ter wereld genoemd: het ontwerp van Tongue & Lips, door John Pasche. Vijftig pond werd er vijftig jaar geleden voor betaald, in 1970. Een beeldmerk waarvan de waarde nauwelijks in geld is uit te drukken, alleen al de inkomsten van merchandise bedragen honderden miljoenen euro’s. Maar hoe kwam het tot stand?

John Pasche, de ontwerper van dit logo (en dus niet Andy Warhol zoals veel mensen denken) vertelt: 'Nadat ik mijn bachelor kunst had gehaald in Brighton, kreeg ik een plaatsje aan de Royal College of Art. Dat was een hele ervaring, want er werden daar heel weinig studenten aangenomen. Het was heel prestigieus om te worden toegelaten. Het waren denk ik de beste drie jaren van mijn leven. Ik zat in mijn derde jaar toen de academie werd gebeld door de mensen van The Rolling Stones met de vraag of ze een geschikte student wisten om te werken aan een poster voor de Europese tournee van de band in 1970.

Ze stelden voor dat ik met Mick Jagger zou komen spreken. Dat was een hele ervaring. Ik ging naar zijn kantoor in Maddox Street. Daar zaten alleen Mick en zijn manager Jo Bergman. Mick en ik spraken over design en kunst. We deelden een voorliefde voor tourposters uit de jaren dertig en veertig. Hij reageerde nogal lauw op mijn eerste ontwerp. Hij zei dat hij dacht dat ik wel beter kon, dus voegde ik op de tweede versie meer interessante elementen toe, zoals een Concorde op een poster in de stijl van de jaren dertig en veertig. Wat hem vooral beviel was denk ik dat ik iets anders probeerde te doen dan alles wat al was gedaan.'

'Het beeld dat je van jezelf geeft, is heel belangrijk. Musici zeggen altijd dat het alleen om de muziek gaat. Dat is natuurlijk onzin. Het gaat om wat je draagt, hoe je eruit ziet, hoe je je opstelt… al die dingen.' Mick Jagger

Reserveer uw ticket via de website van het museum.

De tentoonstelling is te zien tot 28 maart 2021.

Groninger Museum
Museumeiland 1