Ogata Gekkō (1859-1920). Herfstbladeren in Takinogawa, 1896, Privécollectie

Japanmuseum SieboldHuis

Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten

Met trots toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten. Het is voor het eerst dat er buiten Japan een groot podium wordt geboden aan deze veelzijdige kunstenaar. Particuliere bruiklenen (onder andere een grote collectie uit Tasmanië), bestaande uit prenten, boeken, albums en kostbare schilderingen, hebben deze tentoonstelling mogelijk gemaakt. Naast ruim honderd werken van Ogata Gekkō (1859 – 1920) zijn er kunstwerken van zijn tijdgenoten te zien. Deze tentoonstelling geeft een nieuwe kijk op de prentkunst uit de Meiji-periode (1868-1912) en is een must see voor de liefhebber van Japanse kunst.

Japanse prenten kenmerken zich door het gebruik van vaste compositieregels, strakke lijnen en heldere kleurvlakken, maar hoe anders is dit bij het werk van Ogata Gekkō. Zijn prenten worden met een nieuwe stroming geassocieerd: Shin nishikie (nieuwe brokaatprenten). Gekkō’s stijl ligt dichterbij de schilderkunst, onder meer door zijn zeer subtiele kleurovergangen.

Ogata Gekkō (1859-1920). De 'gehurkte draak'-pruimenboom in Kameido. 1895, Privécollectie

Gekkō is een autonoom kunstenaar, die zichzelf heeft ontwikkeld tot een van de toonaangevende kunstenaars van zijn tijd. Zijn reputatie steeg niet alleen vanwege zijn uitmuntende techniek, maar ook door zijn veelzijdigheid: hij ontwierp naast prenten ook boekillustraties, kaften en indrukwekkende schilderingen op papier en zijde. Zijn populariteit resulteerde in een grote groep leerlingen, onder wie de belangrijke 20ste-eeuwse prentmaker, Yamamura Kōka. Vlak voor zijn dood werd Gekkō betiteld als een van de 'grand old men' van de Japanse prentkunst.

Beroemde tijdgenoten zoals Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892), Kobayashi Kiyochika (1847-1915) en Toyohara Kunichika (1835-1900) zijn verantwoordelijk voor de beeldvorming van de Japanse prentkunst uit de late 19e eeuw. De vergelijking van Gekko’s werk met meerdere werken van zijn tijdgenoten illustreert de verschillen, maar ook de overeenkomsten. Bekende thema's uit de Japanse prentkunst voeren de bezoeker mee door de tentoonstelling.

Ogata Gekkō (1859–1920). Met alle macht valt generaal Ōdera de Honderd-voet-klif aan bij Weihaiwei, 1895, Privécollectie

De hoofdstukken Geschiedenis, legenden en samoerai-verhalen, Schoonheden. Het dagelijks leven: gewoontes en gebruiken, De natuur, landschappen en de stad, Literatuur en theater, Moderne oorlogen, moderne militairen geven een sprekend beeld van Japan in die periode.

Over Japanmuseum SieboldHuis

Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold, een Beierse arts in Nederlandse dienst.

Catalogus en activiteiten

Bij de tentoonstelling Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Het fascinerende verhaal van het leven en het werk van Ogata Gekkō wordt verteld aan de hand van fragmenten uit dagboeken en herinneringen van zijn zoon en van succesvolle leerlingen. Een veelzijdig activiteitenprogramma geeft verdere verdieping in de Japanse prentkunst, de kunstenaar en de Meiji-periode.

Tsukioka Yoshitoshi (1839–1892). Fujiwara no Yasumasa speelt fluit by maanlicht. 1883, Privécollectie

Binnenkort vindt u meer informatie over de tentoonstelling en activiteiten op de website: www.sieboldhuis.org.

De tentoonstelling Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten is te zien t/m 5 september 2021.

Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19