Overslaan en naar de inhoud gaan
MoCA
MoCA

Museum of Comic Art  | Noordwijk

Het gloednieuwe Museum of Comic Art (MoCA) in Noordwijk opent haar deuren voor de pilot-tentoonstelling European Masters of Comic Art. Het MoCA is een nieuw Nederlands stripmuseum, waarin het beste van de Negende Kunst, in meerdere kleinschalige tentoonstellingen per jaar, aan het publiek getoond wordt. De eerste openbare tentoonstelling staat gepland in het voorjaar van 2021. Vrienden van het MoCA kunnen echter nu al, Corona-proof, de pilot-tentoonstelling bewonderen.

Oprichter én ontwerper van het museum is de Noordwijkse architect Arie Korbee, wiens bureau in 2017 ook het LAM, het museum voor moderne kunst in Lisse ontwierp. In zijn vrije tijd verzamelt Arie al meer dan twintig jaar originele covers, pagina's en illustraties van alle grote striptekenaars uit binnen- en buitenland.

Image
MoCA interieur
MoCA interieur

In zijn verzameling is hoogwaardig en representatief materiaal opgenomen van oude meesters als André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot, Guust), Albert Uderzo (Asterix), Morris (Lucky Luke), Hergé (Kuifje) en Edgar P. Jacobs (Blake en Mortimer), maar ook modernere auteurs als Henk Kuijpers (Franka), Jacques Tardi (Isabelle Avondrood), François Schuiten (De Duistere Steden), Hugo Pratt (Corto Maltese) en bijvoorbeeld stripkunstenaar Lorenzo Mattotti.
 
Centraal in het MoCA staan niet de stripfiguren uit de populaire reeksen, maar de striptekenaars en tekenaressen zelf. Door alleen originelen te tonen van de beste stripmakers, kan het museum aanspraak maken op de titel: Tempel van de Negende Kunst. Aan de hand van aansprekende thema's wordt twee keer per jaar een nieuwe tentoonstelling samengesteld uit vele verzamelingen en instellingen. De tentoonstellingen maken fans van de liefhebbers en liefhebbers van de rest van de bezoekers.

Image
Leesruimte
Leesruimte

 
De hele winter zullen er ‘Vriendendagen’ georganiseerd worden. Belangstellenden kunnen zich als Vriend van het MoCA aanmelden en genieten van de 77 originele stripcovers en pagina’s.

Het museum opent vier weken later dan gepland, vanwege de meest recente Corona maatregelen, maar wel met een vernieuwde aanpak die volledig aan alle regels voldoet. Het MoCA is een stichting zonder winstoogmerk en heeft de culturele ANBI-status verkregen.

Het museum is tot de opening in voorjaar 2021 alleen toegankelijk voor vrienden van het museum.

Museum of Comic Art
Bomstraat 11
2202 GH  Noordwijk
www.museumofcomicart.nl