Overslaan en naar de inhoud gaan
Still from Robin Rhode, Piano Chair (2011). Digital animation, 3:53 min. Courtesy of the artist.
Still from Robin Rhode, Piano Chair (2011). Digital animation, 3:53 min. Courtesy of the artist.

Museum Voorlinden

Robin Rhode

Dit voorjaar presenteert Voorlinden de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Robin Rhode (Zuid-Afrika, 1976) in Nederland. Met dit overzicht viert Voorlinden zijn artistieke reis van 2000 tot nu toe. Of het nu een foto, film, sculptuur of performance is, al zijn werken beginnen met een tekening. Robin gebruikt de muur als zijn canvas, waarop hij met zijn tijdelijke interventies een imaginaire wereld verbeeldt.

In aanloop naar de tentoonstelling neemt Robin je in korte video’s mee in zijn studio, vertelt over zijn favoriete werken, zijn inspiratiebronnen en over zijn voorbereidingen voor de tentoonstelling bij Voorlinden. Bekijk deze video’s hier.

De muur is een belangrijk motief en podium. Deze vormt voor Robin geen begrenzing, maar een raam naar de verbeelding. Met krijt, houtskool en verf tekent hij op de muur het decor voor zijn performances, die hij vastlegt op foto of film. Robin is een ware illusionist. Hij weet met slechts enkele lijnen een hele wereld tot leven te wekken en prikkelt daarmee ook onze verbeeldingskracht.

Image
Installation view museum Voorlinden. Photo: Antoine van Kaam
Installation view museum Voorlinden. Photo: Antoine van Kaam

In de afgelopen twee decennia heeft Robin een veelomvattend oeuvre neergezet met een sterk eigen signatuur. Zijn werk is speels en zit vol met verwijzingen naar de muziek, poëzie, kunst en geschiedenis. Zijn oeuvre wordt gekarakteriseerd door een visuele combinatie van street art, tekeningen, schilderijen, sculpturen, performances, film en fotografie. Zijn favoriete materialen zijn houtskool, krijt en verf en je herkent zijn werk aan de eenvoudige en heldere vormentaal.

Door de jaren heen transformeert Robin van eenzame performer naar een regisseur van een gezelschap waarmee hij samen meer ambitieuze producties realiseert. Robins artistieke reis begint in zijn vaderland Zuid-Afrika, om vervolgens met zijn interventies de wereld over te trekken.

Image
Robin Rhode, Chalk Bicycle, 2021. THE EKARD COLLECTION. Installation view museum Voorlinden. Photo: Antoine van Kaam
Robin Rhode, Chalk Bicycle, 2021. THE EKARD COLLECTION. Installation view museum Voorlinden. Photo: Antoine van Kaam

Robin Rhode

Robin Rhode (1976) werd geboren in Kaapstad ten tijde van de Apartheid en groeide op in Johannesburg, waar hij studeerde aan Technikon Witwatersrand (nu University of Johannesburg) en South Africa School of Film, Television and Dramatic Arts. In 2002 verhuisde hij naar Berlijn waar hij nu woont en werkt. Zijn werk is opgenomen in verschillende collecties als Centre Pompidou in Parijs, het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en Johannesburg Art Gallery in Johannesburg.

De tentoonstelling Robin Rhode is binnenkort te zien.

Voorlinden museum & gardens
Buurtweg 90
Wassenaar
voorlinden.nl