Overslaan en naar de inhoud gaan
Jaap Hiddink, Bloesembomen (detail). Olieverf op doek, 70 x 80 cm Collectie landgoed Bonenburg
Jaap Hiddink, Bloesembomen (detail). Olieverf op doek, 70 x 80 cm Collectie landgoed Bonenburg

Noord-Veluws Museum

Jaap Hiddink, thuis in Nunspeet

Jaap Hiddink (Nunspeet, 1910-2000) heeft zijn lange leven in kunstenaarsdorp Nunspeet gewerkt. Uit een zeer omvangrijk oeuvre is ruim twintig jaar na zijn overlijden een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Hiddink was een markant kunstschilder die zijn passie voor het leven op de noordelijke Veluwe op karakteristieke wijze tot uitdrukking wist te brengen. Hij onderscheidde zich door zijn robuuste, dynamische schilderstijl.

Jaap Hiddink was de enige geboren en getogen kunstschilder in kunstenaarsdorp Nunspeet. Het dorp ligt op de noordelijke Veluwe, aan de ene kant de Veluwse bossen, heide en zandverstuivingen en aan de andere kant weidegebied en het Veluwemeer, vroeger de Zuiderzee. Het gevarieerde landschap trok vanaf eind 19e eeuw veel kunstenaars, die er ‘en plein air’ hun impressionistische schilderijen maakten. De aanwezigheid van veel kunstenaars in het kleine dorp was voor Hiddink een stimulans om zich te wijden aan de schilderkunst.

Image
Jaap Hiddink, Stakenbergerheide. Olieverf op doek, 85,5 x 100 cm. Collectie Gemeente Nunspeet
Jaap Hiddink, Stakenbergerheide. Olieverf op doek, 85,5 x 100 cm. Collectie Gemeente Nunspeet

Op jonge leeftijd werd Jaap al aangetrokken door de Veluwse natuur en hij begon jong met tekenen en schilderen. Hiddink kende de schilders Arthur Briët en Jan van Vuuren, hij was ‘thuis’ op het atelier van Jos Lussenburg en hij trok er regelmatig met Ben Viegers op uit.

Speelse penseelstreken in een kleurrijk palet

Hiddink ontwikkelde als autodidact een geheel eigen handschrift. Hij schilderde graag ‘groots’ op groot formaat doek. Hij bracht de verf aan met een brede toets en speelse penseelstreek in een kleurrijk palet. De verf werd vrij direct op het doek aangebracht.

Hiddinks schilderijen zijn vaak uitbundig, vol van levenslust en intense beleving van de natuur of van zijn onderwerp. Het liefst schilderde Jaap Hiddink het leven van alledag op de Veluwe. Hij schilderde eigenlijk alles: landschappen, boerderijen, stadsgezichten, taferelen, zoals woonwagens en markten, stillevens, portretten, botters en havens.

Image
Jaap Hiddink, Melkbocht. Olieverf op doek, 119,5 x 180,5 cm. Collectie Gemeente Nunspeet
Jaap Hiddink, Melkbocht. Olieverf op doek, 119,5 x 180,5 cm. Collectie Gemeente Nunspeet

Betrokken

Het typeert Hiddinks levenshouding dat hij ook politiek actief was in Nunspeet. Hij behoorde tot de oprichters van de partij Gemeentebelang, was vier jaar gemeenteraadslid en daarna van 1966 tot 1973 wethouder. In deze periode zette Hiddink zich ook in voor de oprichting van de Vrije Academie voor de Kunsten Nunspeet. Mede door zijn betrokkenheid met Nunspeet is Hiddink als kunstenaar nog altijd heel geliefd bij inwoners van deze omgeving. Het Noord-Veluws Museum deed najaar 2020 een oproep aan degenen die in het bezit van een schilderij van Jaap Hiddink. Dankzij al deze particuliere eigenaren laat het Noord-Veluws Museum nu een prachtige selectie zien in een unieke overzichtstentoonstelling.

Van de hand van Adriana de Ridder is bij Uitgeverij Nunspeet begin december 2020 het rijk geïllustreerde boek Jaap Hiddink, Veluws vitalistisch impressionist verschenen. Het boek is te koop in de Museumwinkel van het Noord-Veluws Museum.

Noord-Veluws Museum

Nunspeet heeft een rijk verleden als kunstenaarsdorp doordat vanaf ongeveer 1880 tot 1950 vele kunstenaars hier neerstreken. Sinds 1 november 2014 heeft Nunspeet kunstenaarsdorp een eigen museum, het Noord-Veluws Museum. Het museum biedt een podium aan de meer dan 200 kunstenaars die hier een inspirerende omgeving vonden. Dat levert prachtige beelden van de Veluwe op.

De tentoonstelling Jaap Hiddink, thuis in Nunspeet is te zien t/m 28 november 2021.

Noord-Veluws Museum
Winckelweg 17A
Nunspeet
noord-veluws-museum.nl