Fisheye, Katinka Krijgsman, olieverf op handgemaakt 3D-bord. 92x92 cm

Zandvoorts Museum

De Zeeschilders - Over water en vergezichten

Zee en schepen hebben sinds de vroegste bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Kort na de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om op de nieuwgebouwde oorlogsschepen van de Koninklijke Marine zeereizen mee te maken en om beeldend verslag te doen van hun ervaringen.

De resultaten van die reizen waren in 1952 te zien op de overzichtstentoonstelling Schilders ter Zee in het Amsterdamse Stedelijk Museum. De reacties van publiek en pers waren zo gunstig dat de deelnemende kunstenaars na afloop bij elkaar kwamen en in samenspel met de Marine besloten een vereniging van zeeschilders op te richten. Dat gebeurde in september 1953.

Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders ging er in die tijd toe over nieuwe leden toe te laten die moderne kunststromingen in hun werk toepasten en is daarmee sindsdien doorgegaan. Rond de jaren 90 was er uit die ontwikkeling een vereniging ontstaan die, binnen de maritieme thematiek, artistieke vrijheid als grondgedachte hanteert. Was de NVZ in het begin een typisch mannenbolwerk, nu is het een gemengd gezelschap waarbinnen evenveel mannen als vrouwen actief zijn.

Aan 18 van de ruim 45 leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders de eer om de komende maanden te exposeren in het Zandvoorts Museum, in het hartje van het oude vissersdorp. De expositie Over water en vergezichten is tot de lente van 2021 te bezoeken.

De vereniging, die in 1952 is opgericht, streeft onder andere naar het faciliteren van groepstentoonstellingen. De kunstenaars laten een brede schakering aan visies op het thema Zee zien: schilderijen, tekeningen, etsen, ruimtelijk werk en combinaties daarvan.

Er zijn in het huiselijk-intieme museum zo'n 85 werken tentoongesteld en er draait een korte film waarin de exposanten zich voorstellen aan het publiek. De expositie combineert wonderwel goed met de vaste collectie van het Zandvoorts Museum.

Tegelijkertijd staat er op het Badhuisplein een openluchtexpositie waar de kunstenaars en het museum op grote panelen (soms aanvullend) werk laten zien. De expositie laat zich dan ook uitstekend combineren met een verfrissende strandwandeling.

Het museum ligt op slechts enkele minuten lopen van het bus- en spoorwegstation. Kijk op de website voor openingstijden, reservering en Covid-regels.

De tentoonstelling is te bezoeken t/m 2 mei 2021.

Zandvoorts Museum
Swalu√ęstraat 1