Skip to main content
Alladin en de wonderlamp | Tovenaar Boraboedoer en prinses Platina
Alladin en de wonderlamp | Tovenaar Boraboedoer en prinses Platina

Het Nederlands Marionettentheater

Beleef de magie van het poppentheater

In het Zoldertheater in Amsterdam Oost word je meegenomen naar andere werelden en verleden tijden. Met het grote Reistheater is het mogelijk voorstellingen te spelen in uw tehuis, schouwburg of op school om zo het publiek te verassen. Voor volwassenen wordt opera en operette gebracht. Dit familietheater, met zijn unieke bewegingssysteem, is bijna een eeuw geleden opgericht op een zolder in Amsterdam en heeft in zijn lange succesvolle bestaan duizenden voorstellingen gespeeld in binnen- en buitenland. Het Marionettentheater was de maker van de allereerste televisieserie Dappere Dodo.

Komende maanden zullen de volgende voorstellingen (4+) gespeeld worden;

Pinokkio  

In het bos wordt een tak van een pijnboom betoverd door de Blauwe fee. Nietsvermoedend maakt Gepetto hier een harlekijn van, maar schrikt als de pop, die hij Pinokkio noemt, echt begint te leven. Pinokkio laat zich door de vos en de jongen Lucinolo verleiden om slechte dingen te doen. Hij wordt gewaarschuwd door Krelis de krekel en de Blauwe fee. Als hij alles aan elkaar liegt groeit zijn neus, wat Pinokkio vreselijk vindt. De fee legt hem uit dat zij hem wel wil veranderen in een echte jongen van vlees en bloed, zodra hij kan kiezen tussen goed en kwaad.

Image
Pinokkio
Pinokkio

Alladin en de wonderlamp  

De tovenaar Boraboedoer laat prinses Platina ontvoeren door de lampgeest Spirito, die hij eerder gestolen had. De ongeruste sultan laat het volk weten dat degene die de prinses weer veilig thuis kan brengen tienduizend goudstukken beloning krijgt én met de prinses mag trouwen. Aladdin, die ooit droomde dat hij de prinses zou trouwen, gaat direct op pad. In de grot van de tovenaar wordt Aladdin ook gevangen genomen als hij de prinses wil bevrijden. Gelukkig komt zijn vriendje Jojo, die zijn voetsporen heeft gevolgd, hem achterna en weet met behulp van de kinderen, een slaapzuurstok en de lampgeest de Prinses, Aladdin, de gestolen schatkist en zichzelf te bevrijden.

Repelsteeltje

De koning is op zoek naar een heel bijzonder meisje als bruid voor zijn zoon. Vader Olivier schept voor de grap op over zijn dochter en zegt dat ze goud kan spinnen uit stro. De koning vindt dat geweldig en dwingt het meisje goud te spinnen en sluit haar tot 3 keer toe op met balen stro. Gelukkig wordt zij verrast door Repelsteeltje, die wel goud kan spinnen. Maar hij wil een beloning. Als ze hem de derde keer niks meer kan geven besluit Repelsteeltje de beloning wel over een jaar te komen halen. Als dat jaar voorbij is heeft ze een schattig kindje, en precies dát kindje wil Repelsteeltje als beloning hebben. Ze is wanhopig en krijgt nog één kans om haar kindje te houden als ze zijn naam kan raden. En gelukkig gaat dat lukken met hulp van de kinderen in de zaal.

Image
Repelsteeltje
Repelsteeltje

Stiekem naar Groenland

Er was eens een Viking die duizend jaar geleden bevroor in zijn ijspegelgrot, toen hij zijn geplunderde schatten bewaakte. De schatkist dreef af naar Nederland en de betoverde schim van de Viking doolde rond op zoek naar die schatkist. Hannes en Lulu, die per ongeluk opgesloten worden in de kist, gaan op de boot mee naar Groenland. De boeven Bont en Blauw gaan achter de schat aan en worden geplaagd in Groenland door een klein zeehondje, terwijl de vriendjes Hannes en Lulu worden geholpen door eskimo's. Zij vinden een geheim boek in de ijspegelgrot en maken de betovering ongedaan zodat de echte Viking Erik de Rode weer tot leven komt.

De heks en de Sinaasappelprins

Een kinderloze sultan vindt een klein jongetje dat als vondeling in zijn paleis werd gelegd, en verwent hem met een honingfontein. Het prinsje blijkt heel onaardig te zijn en wil niemand van zijn honing geven, ook niet als hij een jongeman is geworden. Een reuzenbij laat hem voor straf verliefd worden op de drie sinaasappels, die ver hier vandaan gevangen gehouden worden door een heks. Als de prins ze niet zoekt zal hij heel erg ziek worden, dus gaat hij een avontuurlijke reis beginnen. De reuzin stuurt haar hulpje Fitsli-Poetsli met hem mee om de sinaasappeltuin te vinden.

Image
De heks en de Sinaasappelprins
De heks en de Sinaasappelprins

De Gelaarsde Kat

Floris, de jongste molenaarszoon, erft slechts de kat als de molenaar een klap van de molen krijgt en sterft. De wanhopige Floris merkt al snel dat die kat heel slim is en van hem een rijk man wil maken, in ruil voor een mooi pak en een paar rode laarzen. Hij moet zich wel de Markies van Karabas noemen en goed naar hem luisteren! Uiteindelijk werken, zonder het in de gaten te hebben, de struikrover Leffert en de libellen Lila en Bella er aan mee dat Floris in het kasteel komt. In dit verhaal blijkt dat je soms, als je maar slim genoeg bent, tóch een kwartje kunt worden als je geboren bent voor een dubbeltje .

Het sprookje van Rosa en de draak

Een eigenzinnig dwars prinsesje wil niet trouwen met de schone slome prins Pauw. Op de dag van haar bruiloft weet ze via haar torenkamertje te ontsnappen. In het bos ontmoet ze een draak die trek heeft in een lekker toetje. De haai, de bosbeestjes, het feetje en de kinderen in de zaal zorgen dat alles goed komt, al is dat heel anders dan je zou verwachten.

Image
Ariadne en Pegasus
Ariadne en Pegasus

Ariadne en Pegasus

Op een avond krijgt Bellerophon een papieren vliegtuigje naar zich toe geworpen met de boodschap dat de hybriden radeloos zijn omdat ze zo'n last hebben van de woeste stier die in een berg op Hybrida gevangen zit. Hij ziet het wel zitten om met Pegasus daarheen te vliegen om dat beest te verslaan, immers heeft hij ook al eens met zijn magische zweep de Chimaera, het vuurspuwende monster, overmeesterd. Hij is de beste, de held van hemel en aarde! Maar hij is zo opschepperig dat hij van het paard in de zee wordt gegooid. Ariadne ontmoet de godin Demeter die haar vertelt dat ze uitverkoren is en moet doen wat haar gevraagd wordt. Ondertussen kent zij de mythologische verhalen die haar vader koning Minos de derde 's avonds vertelde.

Raadpleeg de website voor de actuele speeldata. Er is geen lift aanwezig. Limonade, koffie, thee & koekjes zijn gratis. Na afloop is er een mooie poster voor elk kind.

Het Nederlands Marionettentheater
Gevangenpoortsteeg 11
Edam
www.nederlandsmarionettentheater.nl