Overslaan en naar de inhoud gaan
Armando in zijn atelier (detail), 1993, collectie RKD, foto Conny Meslier
Armando in zijn atelier (detail), 1993, collectie RKD, foto Conny Meslier

Archief Armando naar het RKD en het Literatuurmuseum

De Armando Stichting schenkt een belangrijk deel van het archief van Armando (1929-2018) aan het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en het Literatuurmuseum. De 10 meter aan archiefmateriaal bevat onder andere plakboeken, aantekeningen, schetsen, foto’s en correspondentie.

Armando’s nalatenschap

De in 2018 op 88-jarige leeftijd overleden Armando was een veelzijdig kunstenaar en een multitalent. De Armando Stichting beheert, als erfgenaam van het gehele kunstzinnige oeuvre van Armando, diens schilderijen en beelden, maar ook literatuur, tv-programma’s en muziek. Dit zeer gevarieerde oeuvre is te beschouwen als Gesamtkunstwerk, waarvoor Armando’s ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort de basis vormden. De nalatenschap van Armando bestaat verder uit een omvangrijke bibliotheek, fotodocumentatie en zijn persoonlijke archief met plakboeken, agenda’s, manuscripten, aantekenboekjes en schetsen.

Image
Verschillende notitieboekjes van Armando uit zijn archief, foto RKD
Verschillende notitieboekjes van Armando uit zijn archief, foto RKD

Schenking

De Armando Stichting wil een breed publiek kennis laten nemen van het werk van de kunstenaar en schenkt nu een deel van Armando’s archief aan het RKD, waar het toegankelijk wordt voor verder onderzoek. Een ander deel – manuscripten, boeken en aantekeningen die Armando’s literatuur en dichtkunst betreffen – wordt ondergebracht bij het Literatuurmuseum, eveneens in Den Haag. Een verzameling affiches uit het archief wordt opgenomen door het ReclameArsenaal.

Sigrid Bruijel, namens de Armando Stichting: ‘We zijn uiterst zorgvuldig te werk gegaan bij het afwikkelen van de erfenis van Armando. Voorop staat dat we de herinnering aan Armando en zijn Gesamtkunstwerk levend willen houden en op de juiste manier aan het publiek willen overbrengen. We zijn als stichting gerustgesteld nu we weten dat het RKD en het Literatuurmuseum de juiste plekken zijn voor Armando’s archief.’

Verder onderzoek

Begin deze maand werd een deel van het archief overgebracht naar het RKD in Den Haag, waar het wordt geïnventariseerd en verder onderzocht. De vele aantekenboekjes met voorbereidende schetsen voor schilderijen, beelden en tekeningen geven meer inzicht in het omvangrijke oeuvre, evenals als de door Armando zelf samengestelde plakboeken met correspondentie, krantenberichten, snapshots en andere documentatie. Ook behelst het archief ordners vol portretfoto's van Armando door de jaren heen, pamfletten, notities van bijeenkomsten en openingstoespraken op exposities. Zo geeft het archief een overzicht van Armando’s Nul-periode in de jaren zestig tot zijn laatste jaren.

Bijzonder zijn de foto’s die Armando zelf maakte van zijn omgeving of van objecten die hij soms letterlijk gebruikte voor zijn schilderijen. Ook bevat het archief een aantal kunstwerken speciaal voor Armando gemaakt door bevriende kunstenaars, zoals Klaas Gubbels.

RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Prins Willem-Alexanderhof 5 (KB-complex)
Den Haag
rkd.nl