Overslaan en naar de inhoud gaan
Paleis Het Loo - mooier dan ooit
Paleis Het Loo - mooier dan ooit

Paleis Het Loo - mooier dan ooit

Paleis Het Loo is vanaf 15 april weer open voor bezoekers. Het paleis is duurzaam gerenoveerd, de interieurs zijn gerestaureerd en de vertrekken heringericht. De nieuwe paleisroutes en audioverhalen brengen de verschillende bewoners tot leven: van Willem en Mary tot Wilhelmina. In het onderhuis kom je, in een introductiefilm en de presentatie Sporen uit het verleden, alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Van geliefd tot leeggeplunderd zomerverblijf, van bewoond paleis tot museum.

Met de heropening van het paleis eindigt de eerste fase van de Vernieuwing & Verbouwing. De tweede fase sluiten we volgend voorjaar af met de oplevering van de ondergrondse uitbreiding.

Twee paleisroutes, drie audioverhalen

Er zijn twee routes door het paleis. Paleisroute Oost gaat over Willem en Mary, de eerste bewoners van Paleis Het Loo in de zeventiende eeuw. Het jonge echtpaar werd in 1689 koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland en hun verhaal is een dramatische mix van macht, familie en geloof. Graaf Hans Willem Bentinck – de beste vriend van Willem – leidt de bezoeker rond in het audioverhaal en vertelt over de 17e-eeuwse politiek onthult paleisgeheimen en laat zien hoe Willem en Mary het paleis en de tuin inrichtten.

Image
De grote trap - foto: Paleis Het Loo
De grote trap - foto: Paleis Het Loo

De tweede route door het paleis laat zien hoe de latere generaties Oranjes in het paleis woonden. De hoofdrol is voor Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander. Zij kwam vaak op haar favoriete Paleis Het Loo, net als haar ouders koning Willem III en Emma en haar dochter Juliana en schoonzoon Bernhard. Je kunt in deze route kiezen uit twee audioverhalen.

Huis van Wilhelmina

De gidsen Ziarah en Mark nemen de bezoekers mee door de kamers en vertrekken uit de 19e en 20e eeuw. Ze praten over het leven in het paleis, vertellen wie waar sliep, werkte of gasten ontving.

Thuis bij de Oranjes (vanaf 7 jaar) is een familieroute, deze is gezamenlijk te beluisteren. In het paleis staan overal dure meubels en hangen mooie schilderijen en kroonluchters. De gebruiksvoorwerpen zijn fraai ontworpen, de gordijnen en tapijten zijn versierd. Maar is het er een beetje gezellig? Bo, Puck, Jamilia en François vertellen grappige verhalen over dit bijzondere woonhuis en de bewoners.

Onderhuis het startpunt voor bezoekers

In het onderhuis komen bezoekers alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Een introductiefilm en maquette geven inzicht in het ontstaan en ontwikkeling van het paleis en de omgeving. In de presentatie Sporen uit het verleden zie je hoe de paleisbewoners en personeelsleden leefden, woonden en werkten. Bijzonder zijn de bodemvondsten die tijdens de graafwerkzaamheden ontdekt zijn, zoals prehistorische kleikommetjes en serviesscherven.

Image
Koningssprong. Foto: Paleis Het Loo
Koningssprong. Foto: Paleis Het Loo

Een paradijs op aarde

Willem III en Mary II laten in 1686 Paleis Het Loo bouwen, met daarbij een prachtige tuin. Alles in deze tuin is er met een reden. De tuin vertelt iets over de positie en macht van het koningspaar. Alle elementen in de tuin, dus ook de tuinbeelden en de fonteinen, hebben een symbolische betekenis.

De 17e-eeuwse tuin is een symbool voor het paradijs op aarde. De perfécte Goddelijke schepping. Symmetrie in de baroktuin staat voor de overwinning van de mens op de natuur. Zo’n tuin geeft koning-stadhouder Willem III aanzien. Een tuin vol bijzondere planten, bloemen en spuitende fonteinen in een dor landschap met vooral zandverstuivingen. Dit wonder kon alleen ontstaan door een combinatie van geld, visie en doorzettingsvermogen.

Paleis Het Loo is het grootste, authentieke 17e-eeuws paleis van het Huis Oranje-Nassau. Al sinds 1984 ervaren onze bezoekers hoe de Oranjes op deze plek woonden, werkten en genoten van de tuinen, het paleis en de natuur. Het is een plek met een bijzondere geschiedenis.

Stichting Paleis Het Loo, Nationaal Museum | Koninklijk Park 1 | Apeldoorn | paleishetloo.nl