Overslaan en naar de inhoud gaan
Onderzoeksplatform Van Gogh Worldwide
Onderzoeksplatform Van Gogh Worldwide

RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Van Gogh Museum en Kröller-Müller Museum

Onderzoeksplatform Van Gogh Worldwide 

Het digitale platform Van Gogh Worldwide is een uniek, innovatief en kwalitatief hoogstaand platform waarop kunsthistorische en materiaaltechnische informatie over het werk van Vincent van Gogh (1853-1890) wordt samengebracht.

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum zijn de founding partners van Van Gogh Worldwide. Zij beschikken over gedegen informatie over het werk van Van Gogh. Daarnaast bundelen zij specialistische kennis over het digitaal ontsluiten van gegevens. Zij werken bij de realisatie van het platform samen met een groot aantal deelnemers waaronder musea, particulieren en onderzoeksinstellingen, in het bijzonder in het bijzonder het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Image
Vincent van Gogh, Brug te Arles (Pont de Langlois), midden maart 1888 / Bridge at Arles (Pont de Langlois), mid March 1888 olieverf op doek/oil on canvas 53,4 x 64 cm, Kröller-Müller Museum
Vincent van Gogh, Brug te Arles (Pont de Langlois), midden maart 1888 / Bridge at Arles (Pont de Langlois), mid March 1888 olieverf op doek/oil on canvas 53,4 x 64 cm, Kröller-Müller Museum

Website

Op het platform worden de gegevens getoond van de schilderijen, tekeningen en prenten van Vincent van Gogh in Nederland: ruim 1000 schilderijen en werken op papier. Van alle werken zijn de objectgegevens, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens, briefverwijzingen en materiaaltechnische informatie te raadplegen. Bijzonder is de koppeling naar de brieven van Van Gogh, zodat inzichtelijk is hoe Van Gogh het betreffende werk zelf beschreef. De technische gegevens bevatten verschillende opnames van een werk (zoals achterkant en strijklicht) en verwijzingen naar onderzoeksrapporten. Iedere afbeelding kan tot in detail onderzocht worden.

2000 Kunstwerken van Van Gogh

Binnen de website kan eenvoudig gezocht worden naar bepaalde werken, zowel op Nederlandse als op Engelse trefwoorden en op oeuvrecatalogusnummers. Ook kunnen zoekresultaten gefilterd worden op categorieën, zoals onderwerp, materiaal en periode van vervaardiging. Het platform streeft ernaar objectief te zijn: alle wetenschappelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten over de kunstwerken worden weergegeven. In de tweede fase worden ook de werken uit collecties in het buitenland aan het platform toegevoegd. In totaal zijn er zo´n 2.000 kunstwerken van Van Gogh bekend.

Image
Vincent van Gogh, Tuin met geliefden: Square Saint-Pierre, 1887, olieverf op doek, 75.0 cm x 113.0 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)  Vincent van Gogh, Garden with Courting Couples: Square Saint-Pierre, 1887, oil on canvas, 75.0 cm x 113.0 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)
Vincent van Gogh, Tuin met geliefden: Square Saint-Pierre, 1887, olieverf op doek, 75.0 cm x 113.0 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting) Vincent van Gogh, Garden with Courting Couples: Square Saint-Pierre, 1887, oil on canvas, 75.0 cm x 113.0 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Linked data

Van Gogh Worldwide voldoet aan de principes en uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur. Dit betekent dat informatie vanuit de verschillende bronsystemen als Linked data gepubliceerd wordt en op elkaar aangesloten wordt door middel van het gebruik van thesauri. Op deze manier is de informatie betrouwbaar en altijd up-to-date. Van Gogh Worldwide is bovendien het eerste platform binnen de museale en culturele wereld dat de data conform het Linked Art datamodel publiceert.

Van Gogh Worldwide wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting.

www.vangoghworldwide.org