Overslaan en naar de inhoud gaan
Dolf Verlinden - I love yoy
Dolf Verlinden - I love yoy

Museum EICAS verbindt hedendaagse kunst met Nul-kunst

In Europa ontstaan rond 1960 nieuwe kunstenaarscollectieven, waaronder de Duitse ZERO- en de Nederlandse Nul-beweging. De werken zijn niet alleen een gedurfde reactie op de vaak expressieve kunst van dat moment, het is tevens een nieuw vertrekpunt voor de hedendaagse kunst. In Museum EICAS maak je kennis met kunstenaars van de Nederlandse Nul-beweging. Laat je inspireren door het eigenzinnige werk van onder andere Armando, Jan Henderikse, herman de vries en Henk Peeters.

Openingstentoonstelling

Aan de Japanse kunstenaar Takanori Suzuki de eer om de grote zaal van Museum EICAS voor het eerst in te richten. Het EICAS geeft aan Suzuki de artistieke energie en vrijheid om met beperkte middelen van de zaal een dynamische geheel te maken. Suzuki, die het liefst vrij van bestaande technieken, concepten en materialen werkt, verkent de nog onafgewerkte ruimte door tijd, materialen, museale kaders en de stad Deventer met elkaar te verbinden. Een installatie die – naar verwachting - radicaal en speels tegelijk is.

In de vijf kleine zalen zijn werken te zien van zes kunstenaars. Van Rik Jager (1933-2017), die in het verleden actief was binnen de Informele kunstbeweging, zijn tekeningen te zien. De tekeningen zijn krachtige reflecties op het werk van de Parijse grootheden Pierre Soulages en Hans Hartung.

Van Henk Peeters (1925-2013) is een verzameling ‘staarten’ bijeengebracht. Een hiervan is gemaakt van een synthetisch afro-haarstuk, volgens de nul-methode: kant en klaar gekocht in een hierin gespecialiseerde winkel. De ander is als een boa, samengesteld uit papegaaienveren. Henk Peeters was in de jaren '60 medeoprichter van de Nederlandse Nul-beweging.

Dolf Verlinden (1960) toont onder meer de installatie I LOVE YOU. Dit kan zich op twee manieren voordoen: als stapeling of als uitgelegde rechthoek waarop een cirkel zichtbaar wordt.

Koos Flinterman (1950), oud-student van Henk Peeters toont een selectie uit zijn gatenwerk. Samen met schrijver/dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas (1973) verzorgde Koos een bibliofiele uitgave.

Image
Koos Flinterman en Maria Barnas
Koos Flinterman en Maria Barnas

Barnas  

Albert Van Der Weide (1949), eveneens oud-student van Henk Peeters, toont werk dat het tegendeel is van abstract. Zijn werk nodigt uit tot discussie en ontmoeting. Getoond worden prints van mensen, over de hele wereld gefotografeerd wie allen een afbeelding van een ster vasthouden. Mensen die stralen als een ster.

Deze openingstentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, het VSB fonds, Stichting Stokroos en het Cultuurfonds Gemeente Deventer.

Aangepaste openingstijden en entree

Museum EICAS is geopend maar er vinden nog wel diverse werkzaamheden plaats. De openingstijden zijn aangepast. Actuele informatie vindt u op de website

De tentoonstelling met werken van de kunstenaar Takanori Suzuki zijn te zien tot en met 29 januari 2023. De overige tentoonstellingen zijn te zien t/m 12 maart 2023.

EICAS Museum | Nieuwe Markt 23 | Deventer |EICAS.NL