Overslaan en naar de inhoud gaan
Annie M.G. Schmidt en Wim Bijmoer foto: ©Frits Gerritsen Fotoarchief Frits Gerritsen. Collectie Literatuurmuseum

Annie M.G. Schmidt en Wim Bijmoer foto: ©Frits Gerritsen Fotoarchief Frits Gerritsen. Collectie Literatuurmuseum

Literatuurmuseum

Online tentoonstelling brengt ode aan Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt geldt nog altijd als dé koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur. Toen ze in de jaren vijftig haar eerste kinderversjes publiceerde, werden deze ontvangen als een revolutie in de jeugdpoëzie. Ze waren dwars en licht-anarchistisch, en blonken uit in originaliteit, creativiteit en taalmuzikaliteit. Het Literatuurmuseum brengt met een nieuwe online tentoonstelling een eerbetoon aan Schmidt en de vele illustratoren van versjes als Dikkertje Dap, Het fluitketeltje en De spin Sebastiaan.

Is er een Nederlandse schrijver van wie het werk door meer tekenaars is geïllustreerd dan Annie M.G. Schmidt? De rijk geïllustreerde online tentoonstelling van het Literatuurmuseum laat zien hoe, tussen tekenaar van het eerste uur Wim Bijmoer en illustrator van de recentere uitgaven Noëlle Smit, tientallen Nederlandse en ook enkele buitenlandse tekenaars zich over Schmidts versjes hebben gebogen – soms met gemengde ontvangst.

Wat maakt de gedichten zo aantrekkelijk om te illustreren? Volgens Bijmoer lag het aan de hoge kwaliteit van haar werk. ‘Alles reikte ze je aan, àlles zat er al in. Want ook zonder illustraties zijn de versjes al zó sterk, dat je je als illustrator vaak afvroeg: Is die vent nou nog wel nodig?’
 
Van de inktzwarte pentekeningen van Bijmoer tot het uitbundige coloriet van Sieb Posthuma en Noëlle Smit: de rondgang langs de illustratoren van Schmidts versjes biedt een panorama van zeventig jaar illustratiewerk. Aan de hand van de vele illustraties uit het archief van het Literatuurmuseum worden de verschillende werkwijzen en kunstopvattingen van de diverse illustratoren getoond.

De quasislordige nonchalance van de potloodfiguurtjes van Mance Post, de schilderachtige prenten van Harrie Geelen, de naïeve tekenkunst van Margriet Heymans. Door er een aantal versjes uit te lichten, laat het verhaal zien hoe elke tekenaar een eigentijdse interpretatie aan de versjes geeft, waardoor ze steeds fris ogen en nieuwe generaties aanspreken. De online tentoonstelling is een lust voor het oog en een trip down memory lane. Want wie is er nou niet groot geworden met de versjes van Annie M.G. Schmidt?

De online tentoonstelling De illustratoren van de versjes van Annie M.G. Schmidt is geschreven door schrijver en journalist Joukje Akveld. Eerder schreef zij monografieën over Sieb Posthuma en Thé Tjong-Khing. Haar jeugdboek Een aap op de wc – een dierentuin in oorlogstijd werd bekroond met een Zilveren Griffel en genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs.

Online museum

Bezoek het onlinemuseum; Literatuurmuseum.nl. 24/7 bereikbaar, altijd en overal. Met schrijvers van nu, over de literatuur van toen. Online tentoonstellingen die grote en kleine verhalen uit de literatuur vertellen, met de collectie als vertrekpunt. Of dwaal digitaal langs een immense collectie schrijversportretten en test gelijk je literaire kennis.

Literatuurmuseum – Kinderboekenmuseum
Prins Willem-Alexanderhof 5
Den Haag
www.literatuurmuseum.nl