Museum EICAS verbindt hedendaagse kunst met Nul-kunst
In Europa ontstaan rond 1960 nieuwe kunstenaarscollectieven, waaronder de Duitse ZERO- en de Nederlandse Nul-beweging. De werken zijn niet alleen een gedurfde reactie op de vaak expressieve kunst van dat moment, het is tevens een nieuw vertrekpunt voor de hedendaagse kunst. In Museum EICAS maak je kennis met kunstenaars van de Nederlandse Nul-beweging. Laat je inspireren door het eigenzinnige werk van onder andere Armando, Jan Henderikse, herman de vries en Henk Peeters.
Museum EICAS wil non-figuratieve, hedendaagse kunst toegankelijk maken voor een breed (inter)nationaal publiek. Daartoe bieden we, naast werk uit de Nul- en ZERO-beweging, wisseltentoonstellingen van kunstwerken vanaf 1960. Omdat wij vinden dat kunst nooit op zichzelf staat, verbinden we kunst met wetenschap door het bieden van workshops, lezingen en publicaties.
Nul-beweging
Vertrekpunt voor Museum EICAS is het werk van kunstenaars van de Nederlandse Nul-beweging. Hun werk is niet alleen een gedurfde reactie op de vaak expressieve kunst van dat moment. Nog meer is het een nieuw vertrekpunt voor de hedendaagse kunst. Nul-kunst is niet gemakkelijk. Er zijn geen grote verhalen of emoties. Nul doet een ander, groter beroep op de kijker. Bij het bekijken van het eigenzinnige werk van onder andere Armando, Jan Henderikse, herman de vries en Henk Peeters heb je al je zintuigen nodig.
Baanbrekend werk
Bij het zien van hedendaagse kunst rijst vaak de vraag: Wat maakt dit werk nu kunst? Een vraag die waarschijnlijk nooit gesteld zou worden zonder het baanbrekende werk van de Nul- en ZERO-kunstenaars. Want dankzij Nul en ZERO is het idee en het concept van een kunstwerk belangrijker dan de uiterlijke vormgeving. Gaat kunst verder dan de esthetiek van het mooie. Vraagt kunst om meer dan enkel en alleen het kijken. Dankzij Nul en ZERO beperkt kunst zich niet langer tot schilderijen en beelden maar kijken we nu naar installaties, performances en allerlei soorten mediakunst.
'60 jaar na dato is Nul nog steeds niet vanzelfsprekend. Het gaat niet om het medium of de voorstelling, maar om het mentale proces. Dát is de verbindende factor. Dit is geen ego-kunst, maar staat in relatie tot de kijker. Het is kunst die, al is het maar een klein beetje, de wereld verbetert.' Fred Wagemans, artistiek adviseur EICAS (Volkskrant, januari 2002).
EICAS Museum | Nieuwe Markt 23 | Deventer |EICAS.NL