Skip to main content
Sharelly Emanuelson, Document Nederland: Duurzaamheid, afvalbeheer, Curaçao, 2022 (detail). Rijksmuseum

Sharelly Emanuelson, Document Nederland: Duurzaamheid, afvalbeheer, Curaçao, 2022 (detail). Rijksmuseum

Document Nederland 2022

Sharelly Emanuelson fotografeert duurzaamheid

In opdracht van het Rijksmuseum fotografeert Sharelly Emanuelson duurzaamheid binnen Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden. In de tentoonstelling Behouden/Tene/Sustain onderzoekt Emanuelson de balans tussen mens en zijn omgeving in het licht van de klimaatverandering en de impact van ons dagelijks handelen. Van de afvalverwerkingsindustrie tot een kleine menselijke handeling zoals het creatief hergebruik van petflessen.

‘Ik heb gekeken naar handelingen, situaties en voorwerpen zowel in privé als in publieke ruimtes. Wat doen we in ons dagelijks leven aan duurzaamheid. Is er sprake van een verschil in aanpak tussen generaties en culturen? Het ging mij niet om wat goed of slecht is, maar waarover wij moeten nadenken. Waar houden we ons aan vast en wat moeten we loslaten?’ - Sharelly Emanuelson. 

Behouden/Tene/Sustain

De werken in de tentoonstelling zijn gegroepeerd rond verschillende thema’s waarin steeds het menselijk handelen centraal staat. De foto’s laten zien hoe mensen verschillend omgaan met zaken als waterbeheer, erosie en het verwerken van afval. Die gevolgen zijn groot of klein, tijdelijk of permanent. Emanuelson fotografeerde Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten.

Image
Sharelly Emanuelson, Document Nederland: Duurzaamheid, creativiteit, Curaçao, 2022. Rijksmuseum
Sharelly Emanuelson, Document Nederland: Duurzaamheid, creativiteit, Curaçao, 2022. Rijksmuseum

Sharelly Emanuelson 

Beeldend kunstenaar Sharelly Emanuelson woont op Curaçao en werkt deels in Nederland. In haar werk brengt ze maatschappelijke onderwerpen samen. Door het maken van film, video, geluidsinstallaties en fotografie materialiseert Emanuelson haar observaties en onderzoek van dagelijkse praktijken en relaties tussen kunst, cultuur, erfgoed & koloniale overblijfselen. Ze is bekroond met de Charlotte Köhler prijs (2020), de Volkskrant Beeldende Kunst Publiekprijs (2020) en de Black Achievement Spotlight Award (2018).

Document Nederland

Het Rijksmuseum vraagt sinds 1975 een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp te onderzoeken en vast te leggen. Vanaf 1997 gebeurt dat onder de naam Document Nederland. Bij elkaar vormen deze foto’s een indrukwekkende beeldgeschiedenis van Nederland van de late 20ste eeuw tot nu.

Tegelijk met Document Nederland is Document Nederland Junior te zien in de Fotogalerij. Document Nederland junior is een fotowedstrijd voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten. Dit jaar voor het eerst zowel in Nederland als op de Nederlands-Caribische eilanden. Het thema is: Een tweede leven: Hoe recycle jij? Tien genomineerde jongeren krijgen een masterclass van Sharelly Emanuelson en experts uit het museum. Uit de top tien wordt na de masterclasses twee winnaars (mbo/vo) gekozen. Alle genomineerden zijn te zien op de tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Document Nederland Junior wordt mogelijk gemaakt door de The Vink Foundation/ Rijksmuseum Fonds

Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het ontvangt. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden zijn essentieel voor het Rijksmuseum. 

Document Nederland 2022 is te zien vanaf 23 september 2022 t/m 15 februari 2023 in de Fotogalerij van het Rijksmuseum.

Rijksmuseum | Museumstraat 1 | Amsterdam | Rijksmuseum.nl