Skip to main content
20e eeuwse Commedia dell’arte figuren van atelier Historia-Müller

20e eeuwse Commedia dell’arte figuren van atelier Historia-Müller

Nationaal Tinnen Figuren Museum

De collectie van het Nationaal Tinnen Figuren Museum bestaat uit meer dan 120.000 tinnen figuren in allerlei vormen en maten. Het museum is gelegen aan de Overijselse Vecht, op een van de meest historische plekken van Ommen, in het oude stadhuis, een rijksmonument dat dateert uit 1828. De wereld van de tinnen figuren lijkt op de echte wereld maar dan slechts 30 mm hoog. De museumcollectie omvat ook miniaturen van andere materialen dan tin, zoals een bijzondere collectie oude papieren figuren en figuren van composiet-materiaal, aluminium en kunststof. Met name tijdens de Wereldoorlogen, toen materiaal schaars was, weken figurenmakers soms uit naar andere materialen.

Er worden Middeleeuwse pelgrimsinsignes, 18e eeuwse speelgoedfiguren en 19e eeuwse tinnen soldaatjes getoond. Sommige marcheren op antieke marcheermachines of op wagentjes de hele dag heen en weer. De kern van de museumcollectie bestaat uit cultuurhistorische tinnen figuren. Los of gearrangeerd in diorama's. Deze figuren nemen u mee door onze Europese-, nationale- en streekgeschiedenis en cultuur. Verrassende uitingen hiervan zijn een vijftigtal diorama's van dr. W.G.L. Wieringa. Ooit gaf hij op verzoek van koningin Juliana aan de hand van deze diorama's een geschiedenisles aan de klas van prinses Beatrix.

In 2005 liet het museum vier diorama's maken van de Slag bij Ane uit 1227. Deze diorama's nemen je acht eeuwen mee terug, naar wat toen wereldgeschiedenis was hier in Ommen. De heer Andriessen uit Doetinchem, een begenadigd vormgever en schilder, legt de Nederlandse streekdrachten vast door middel van tinnen figuren. Nederland telde ooit ca. vijfhonderd streekdrachten. Hiervan zijn er circa tachtig te zien in miniatuur.

In het museum worden, naast de bestaande collectie, regelmatig thema-exposities gehouden. 

Tingieten

In het museum kunt u regelmatig genieten van een demonstratie tingieten. Tin wordt vaak gebruikt voor het maken van sierfiguren, zoals soldaten. Het metaal tin is een van de vroegst ontdekte metalen. In het museum maak je kennis met de wereld van de tinnen figuren. Zij vertellen ons verhalen. Tijdens het bezoek aan het museum kunnen kinderen zich uitstekend vermaken en onder andere tin beschilderen, een wandschildering puzzeltocht maken of een speurtocht beleven.

Nationaal Tinnen Figuren Museum
Markt 1
Ommen
www.tinnenfigurenmuseum.nl